ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ FLAMENCO

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ

Είναι η πρώτη σχολή χορού της Αθήνας που ασχολείται αποκλειστικά με το flamenco. Ιδρύεται το 1992 από το Σταύρο Λίτινα και το δάσκαλο του Carlos. Σε ελάχιστο χρονικό διάστημα γίνεται το κέντρο συνάντησης σπουδαίων καλλιτεχνών από το διεθνή χώρο. Από τις τάξεις του ξεπηδούν χορευτές και δάσκαλοι που με τα χρόνια γράφουν τη δική τους σημαντική ιστορία.

PASO FUERTE: Στο πλαίσιο της συνεχούς αναζήτησης γύρω από τις νέες τάσεις που αναπτύσσονται και επικρατούν στο flamenco, το ARROYO φιλοξενεί φέτος 3 νέoυς χορευτές/τριες, χορογράφους και δασκάλους/ες χορού που τα τελευταία χρόνια ζουν και εργάζονται στη Σεβίλλη ενώ παράλληλα δραστηριοποιούνται στο διεθνή χώρο. Το νέο πολυπρόσωπο εκπαιδευτικό μοντέλο που προτείνεται, στοχεύει στην ταχύτερη διαμόρφωση του προσωπικού χορευτικού ύφους των μαθητών.

ARROYO más: Παράλληλα εγκαινιάζεται ένα πρόγραμμα yoga, pilates κ.ά., που στοχεύει στην ισορροπία και την ελαστικότητα του σώματος, συνδυάζεται ιδανικά με τα μαθήματα χορού αλλά λειτουργεί και αυτόνομα.

Ο ΧΩΡΟΣ του εργαστηρίου

Ένα στοιχείο ιδιαίτερης σπουδαιότητας στο flamenco είναι ο χώρος και γενικότερα το περιβάλλον (ambiente). Ο Σταύρος Λίτινας με την ιδιότητα του ως αρχιτέκτονας έχει σχεδιάσει μέχρι σήμερα τρεις χώρους οι οποίοι έχουν φιλοξενήσει της δραστηριότητες της σχολής ΑRROYO. Ο πρώτος χώρος δημιουργείται στην Κυψέλη και συγκεκριμένα στην οδό Τήνου. Ένα διώροφο νεοκλασικό κτήριο αποκαθίσταται για να μετατραπεί στην πρώτη σχολή flamenco της Αθήνας. Μέσα στα επόμενα δυο χρόνια ο χώρος αποδεικνύεται ανεπαρκής να αναλάβει τις ολοένα αυξανόμενες δραστηριότητες της σχολής. Ένα μοντέρνο κτήριο στη Ν.Φιλοθέη στην οδό Καρπενησιώτη σχεδιάζεται απ’ αρχής για να καλύψει όλες τις λειτουργικές ανάγκες. Η σχολή παραμένει στο χώρο αυτό για επτά χρόνια όταν το έτος 2001 αποφασίζεται η μεταφορά του στην πιο “flamenco” περιοχή της Αθήνας, στον Κεραμεικό. Ο πολυεθνικός χαρακτήρας της περιοχής, η ζωντανή γειτονιά που αλλάζει στη διάρκεια της ημέρας, οι ήχοι της πόλης που μπερδεύονται με τις φωνές των μικρών παιδιών, προσδίδουν στην περιοχή μια δυναμική που ταιριάζει απόλυτα στο flamenco. Για τον τελευταίο αυτό χώρο, το περιοδικό “ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ” στο τεύχος 130 αναφέρει χαρακτηριστικά:

“Είναι χορευτής του φλαμένκο είναι και αρχιτέκτονας. Και οι δυο αυτές ιδιότητες φάνηκαν πολύ χρήσιμες στον Σταύρο Λίτινα όταν έφτιαξε -το εννοώ- την ωραιότερη σχολή χορού που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην πόλη. Η σχολή λειτουργούσε για αρκετά χρόνια στο Πολύγωνο, όμως ο Κεραμεικός είναι τα τελευταία χρόνια μεγάλος μαγνήτης. Έτσι ένα μισοεγκαταλελειμένο φανοποιείο στην οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου μεταμορφώθηκε σε ένα δίπατο στούντιο φλαμένκο, με βιομηχανικά υλικά, που δίνει μια αίσθηση μοντέρνου loft, με άψογους χώρους υγιεινής, δυο εξαιρετικά μελετημένες αίθουσες διδασκαλίας, αίθουσα βίντεο και σεμιναρίων και ένα φίνο γραφείο για συζήτηση και ενημέρωση…Eπισκεφτείτε το Arroyo στον Κεραμεικό και θα αισθανθείτε ότι το φλαμένκο βρήκε στην Αθήνα το χώρο που του αξίζει.”

Μ. ΒΟΥΛΓΑΡΗ

ΜΑΘΗΜΑΤΑ

ΤΡΟΠΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Η δομή, η οργάνωση και ο τρόπος λειτουργίας της σχολής ARROYO βρίσκονται σε πλήρη αντιστοιχία με ανάλογες σχολές χορού της Ισπανίας, ενώ οι καλλιτεχνικές τάσεις ακολουθούν τις τρέχουσες εξελίξεις της Ισπανικής σκηνής.
Το πρόγραμμα που ακολουθείται είναι διαρθρωμένο σε επίπεδα και ειδικά προσαρμοσμένο στις ανάγκες και τις απαιτήσεις των μαθητών, αφού η σχολή δεν απευθύνεται μόνο σε επαγγελματίες αλλά και σε ερασιτέχνες. Κάθε επίπεδο περιλαμβάνει μαθήματα χορογραφίας και τεχνικής. Τα μαθήματα χορογραφίας δίνουν την απαραίτητη γνώση των ρυθμών του flamenco αλλά και την κατανόηση των ιδιαιτεροτήτων του κάθε ρυθμού τόσο ως προς το στυλ όσο και ως προς τη μουσική του δομή. Τα μαθήματα τεχνικής εξασφαλίζουν τον απαιτούμενο έλεγχο του σώματος προκειμένου η κίνηση να αποκτήσει ακρίβεια και εκφραστικότητα.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ '23-24
ΕΝΑΡΞΗ 2/10/23

Καθηγητές