ROLAND HOFFMANN

hoffmann

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Γεννήθηκε στο Sinzig της Γερμανίας.

Το 1985, ολοκληρώνει τις σπουδές του στη Μουσική Ακαδημία του Wuppertal. Από το 1986 και για τέσσερα χρόνια, φοιτά στη Μουσική Ακαδημία της Κολωνίας και το 1990 περνά με επιτυχία τις κρατικές εξετάσεις του Καθηγητού Μουσικής.

Μετά από διετείς σπουδές στο Ωδείο Αθηνών, δίπλα στον καθηγητή Κώστα Κοτσιώλη, αποκτά το Δίπλωμα Κιθάρας, με άριστα παμψηφεί. Τη διετία 1991-1993, σπουδάζει στη Μουσική Ακαδημία του Dortmund και ολοκληρώνει τις Διπλωματικές εξετάσεις με διάκριση.

Το 1994, περνά με επιτυχία τις εισαγωγικές εξετάσεις για Κονσέρτο στη μουσική ακαδημία του Detmold. Μαθητεύει δίπλα στον καθηγητή Kaemmerling και το 1997 αποκτά το Konzert Diplom.

Το 1985-86 παρακολουθεί μαθήματα δεξιοτεχνίας κοντά στους Alexandre Lagoya και Eliot Fisk στο Wuppertal και το 1988 με τον Jubert Kaeppel στην Trier. Την ίδια χρονιά με τον David Russel και τον Alvaro Pieri στο Karis της Φινλανδίας και το 1990 με τον Κώστα Κοτσιώλη στο Βόλο.

Την τριετία 1987-90, διδάσκει ως Καθηγητής στο Ωδείο του Lohrmar και από το 1995 και εξής παραδίδει μεταπτυχιακά σεμινάρια στο LAG, στο BDZ, στη Βόρειο Ρηνανία-Βεστφαλία και στο Παλατινάτο της Ρηνανίας, ως Υφηγητής Κιθάρας. Παράλληλα διδάσκει ως προσκεκλημένος καθηγητής σε διεθνή σεμινάρια κλασικής κιθάρας.

Από το 1982 και για πέντε έτη λαμβάνει μέρος σε κονσέρτα με τη Landesjugend Bigband Rheinlabd Pfalz στη Γαλλία, Ιταλία, Ν. Αφρική και Η.Π.Α. Τα έτη 1983 - 1987 διατελεί μέλος του Landesjugendzupforchester της Βορείου Ρηνανίας - Βεστφαλίας και του Παλατινάτου της Ρηνανίας.
To 2000 συμμετέχει στο διαγωνισμό της Eurovision εκπροσωπώντας τη Γερμανία (Stefan Raab Band) στη Στοκχόλμη. Το 2001 γίνεται μέλος του μουσικού συγκροτήματος της καθημερινής εκπομπής "TV Total" της Γερμανικής τηλεόρασης και συνοδεύει καλλιτέχνες όπως η Lionel Ritchie, η Kylie Minogue, κ.α.
Το 2003 εμφανίζεται στο REX στην Αθήνα, ως guest artist, με το συγκρότημα της Δέσποινας Βανδή.

Από το 2001 είναι μέλος του κιθαριστικού κουαρτέτου "ROMIDO CUERDA QUARTET" του οποίου είναι εμπνευστής και ιδρυτικό μέλος. Με αυτό το σχήμα λαμβάνει μέρος σε διάφορα Διεθνή Φεστιβάλ όπως το "Διεθνές Φεστιβάλ Κλασικής Κιθάρας Βόλου", το "4ο Φεστιβάλ Κιθάρας" του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, κ.α.

Ως σολίστ κλασσικής κιθάρας, λαμβάνει μέρος σε πολυάριθμα ρεσιτάλ, στη Γερμανία, στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Μάλτα, τη Νότιο Αφρική και τις ΗΠΑ. Τα έτη 1994-95,1997,1999,2002-03 λαμβάνει μέρος στο "Διεθνές Φεστιβάλ Βόλου", το 1995 στο "Forum Gitarre Wien" στην Αυστρία, το 1996 στο "Johann Kaspar Metz Festival" στη Σλοβακία, το 1999 στο "Festival de la Guitarra Clasica" στις Κανάριους Νήσους και το 2000 στο "Eurovision Song Contest" στη Σουηδία.

Την ίδια χρονική περίοδο παρουσιάζεται με το ντουέτο εγχόρδων που έχει συστήσει με την αδερφή του Ilka Hoffmann (μαντολίνο) σε διάφορες χώρες όπως η Γερμανία, η Ελλάδα, η Σλοβακία, η Αυστρία, η Τουρκία και η Ισπανία στα πλαίσια διαφόρων φεστιβάλ. Μαζί κάνουν τους δίσκους, "Cancaο" και "Maracatu" που παίρνουν εξαιρετικές κριτικές σε διεθνές επίπεδο.

Συμμετέχει σε διάφορους δίσκους και CD όπως με τη Landesjugend Bigband Rheinlabd Pfalz 1984 και 1986, "Live von der Buehne" και "I/ m a Soulband" με τους Fred Kellner 1992 και1994 αντίστοιχα, "Everything happens to me" με την Ulli Hoff, "Reiner Witzel Band" 1998 και "Άντε Γειά" με τη Δέσποινα Βανδή.

Από το 1988, ασχολείται επισταμένως με το Flamenco. Μέρος των συμπερασμάτων του εκθέτει στην εργασία που καταθέτει στην Ανώτατη Μουσική Σχολή της Κολωνίας με θέμα: "Η επιρροή της Flamenco μουσικής στην Κιθάρα της Ισπανικής Εθνικής Σχολής".

Μελετά την τέχνη του Flamenco με βιρτουόζους του είδους, τόσο κατά την τριετή παραμονή του στην Ισπανία, όσο και σε ταξίδια που πραγματοποιεί εκεί, κατά τακτά χρονικά διαστήματα, υπό τη μορφή σεμιναριακών μαθημάτων.

Τα έτη 1990-1996 εμφανίζεται με τα flamenco συγκροτήματα "Danza Lorca" και "Danza Noventa" στο Capetown και στο Johannesburg.

Η συνεργασία του με το "ARROYO" ξεκινά από το 1992 που είναι και το έτος ιδρύσεως του. Αποτελεί βασικό συνεργάτη τόσο της σχολής χορού, όσο και του μουσικοχορευτικού συγκροτήματος. Συνθέτει, διασκευάζει, ενορχηστρώνει και παίζει ως πρώτος κιθαρίστας στις παρακάτω παραγωγές του συγκροτήματος:

1993 "DISCORDIA DE ANDALUSIA - AMOR DE UNA NOCHE" Πειραιάς "ΒΕΑΚΕΙΟ", Βόλος "ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ", Ηράκλειο "ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ Ν.ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ", Λάρισα "ΘΕΑΤΡΟ ΑΛΚΑΖΑΡ", Ιθάκη "ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ"
1994 "ΜΑΤΩΜΕΝΟΣ ΓΑΜΟΣ, F. G. Lorca - ΧΟΡΟΙ FLAMENCO" Πειραιάς "ΒΕΑΚΕΙΟ"
1996 "ΜΑΤΩΜΕΝΟΣ ΓΑΜΟΣ, F. G. Lorca - VIBRACIONES DE FLAMENCO" Αθήνα "ΛΥΚΑΒΗΤΤΟΣ"
2000 "CUERPO Y ALMA" Αθήνα "ΘΕΑΤΡΟ ΙΛΙΣΙΑ", Ηράκλειο "ΘΕΑΤΡΟ ΑΣΤΟΡΙΑ"
2002 "VIENTO DEL SUR" Ηράκλειο ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ "Ν.ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ", Χανιά "ΘΕΑΤΡΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΤΑΦΡΟΥ"
2002 "ARROYO-10 ANOS" Αθήνα "ΘΕΑΤΡΟ ALTERA PARS"
2003 "COLORES DE OTOÑO" Αθήνα "ΘΕΑΤΡΟ ΚΝΩΣΣΟΣ"
2006 "ARENA" Αθήνα "ΘΕΑΤΡΟ ALTERA PARS"
2007 "ENSAYO" Αθήνα "ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΘΗΝΑΣ"
2008 "VERDE" Αθήνα "ΘΕΑΤΡΟ ΗΒΗ"
2009 "CANDELA" Αθήνα "ΘΕΑΤΡΟ ΗΒΗ", "ΘΕΑΤΡΟ ΑΝΤ. ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ" 
2011 "ΔΕΙΠΝΟ GOURMET?" Αθήνα "ΘΕΑΤΡΟΝ" κέντρο πολιτισμού ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ και Ηράκλειο Κρήτης ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ "Ν. ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ"

Έχει στο ενεργητικό του συνεργασίες με μεγάλους Ισπανούς κιθαρίστες όπως οι Antonio Moya, Manyel Herrera, Miguel Aragon, κ.α. και έχει συνοδεύσει σε σεμινάρια διάσημους Ισπανούς χορευτές και δασκάλους όπως οι La Tati, Manolo Marin, Juana Amaya, La Truco, Andres Pena, Manuel Betanzos κ.α.