ΣΤΑΥΡΟΣ ΛΙΤΙΝΑΣ

STAVROS

Γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Το 1980, αρχίζει να ασχολείται με τους ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς, στο Λύκειο των Ελληνίδων Ηρακλείου. Λαμβάνει μέρος σε πολυάριθμες παραστάσεις σε όλη την Ελλάδα.

Τη διετία 1988 - 90, χορεύει με την ομάδα του Λυκείου των Ελληνίδων Αθηνών. Την ίδια περίοδο, έρχεται σε επαφή με τους χορούς της Λατινικής Αμερικής και παρουσιάζει δείγματα της δουλειάς του, στο Λυκαβηττό, με το κουβανέζικο συγκρότημα του Alex Donner, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, το 1991. Το 1992, χρησιμοποιώντας το Αργεντινό Tango στην αυθεντική του μορφή, χορογραφεί σε μουσική Astor Piazzola, την "Tanguedia". Στο ίδιο ύφος, το 1993, παρουσιάζει στο θέατρο "Βεάκειο" του Πειραιά το έργο "Amor de una Noche".

Παράλληλα, το 1991, ξεκινάει τη μαθητεία του κοντά στον Carlos. Ταξιδεύει τακτικά στην Ισπανία, όπου και παρακολουθεί μαθήματα flamenco με τους maestros του είδους La Tati, Maria Magdalena, Joaquin Ruiz, Manolo Marin, Javier La Torre, La Chiqui, Torombo, Antonio Canales, Alejandro Granados, Pilar Ortega, Antonio Pipa, Mercedes Ruiz, Manuel Betanzos, Eva Yerbabuena κ.ά.

Το 1992, ιδρύει στην Αθήνα, μαζί με το δάσκαλο του Carlos, τη σχολή χορού Flamenco, "ARROYO DANCE CLUB", η οποία γίνεται κέντρο συνάντησης σπουδαίων μουσικών, τραγουδιστών και χορευτών του Flamenco. Οργανώνει σειρά σεμιναρίων, στο πλαίσιο των οποίων οι μαθητές έρχονται σε επαφή με μεγάλους δασκάλους όπως οι La Tati, Manolo Marin, Hazel Acosta, Lina Dolores Vega, Sylvana Gironi, Rosanna Maya, Linda Vargas, Manuel Betanzos, Mercedes Ruiz, Joaquin Grilo, Juana Amaya, Rafael Campallo, Andres Marin, Rafaela Carrasco και Ursula Lopez.

Με τη χορευτική ομάδα του "ARROYO", όπου χορεύει ως σολίστ, δίνει πολλές παραστάσεις σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, όπως η Αθήνα, ο Βόλος, η Λάρισα, η Ιθάκη και το Ηράκλειο της Κρήτης.

Το 1993, παρουσιάζει το έργο "Discordia de Andalucia" στο Βεάκειο του Πειραιά, με τη συμμετοχή διεθνούς φήμης καλλιτεχνών, όπως η Hazel Acosta και η Sylvana Gironi.

Το 1994, ανεβάζει στο Βεάκειο το έργο "Ματωμένος Γάμος" του F. G. Lorca. Στην παράσταση συμμετέχει η μεγάλη ντίβα του Flamenco, La Tati, με τη συνοδεία του μουσικού της συγκροτήματος.

Το 1996, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών - Λυκαβηττός '96 - πρωταγωνιστεί σε μία μοντέρνα έκδοση του έργου "Ματωμένος Γάμος" και στο "Vibraciones de Flamenco", όπου συμμετέχει ο διάσημος τραγουδιστής Talegon de Cordoba.

Δέχεται επανειλημμένα προσκλήσεις από τη χορευτική ομάδα Danza Noventa και συμμετέχει στις παραστάσεις της:

Το 1994, χορεύει ως σολίστ στο Cape Town, στο θέατρο Oude Libertas.

Επί τρία συνεχή έτη, 1994-96, πρωταγωνιστεί, ως Guest Artist στις χορευτικές σαιζόν της ομάδας στο Johannesburg, στα έργα "Blood Wedding", "Αποσπάσματα απ' την Carmen" και "Ritmo", στο Civic Theater, και αποσπά άριστες κριτικές.

Το 1997, παράλληλα με τις χορευτικές του δραστηριότητες, αποκτά το δίπλωμα του Αρχιτέκτονα Μηχανικού από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Με την ιδιότητα του αυτή δημιουργεί ένα χώρο στον Κεραμεικό, όπου το Μάρτιο του 2002 μεταφέρει τη σχολή χορού "ARROYO NUEVO". Το περιοδικό Αθηνόραμα μιλάει για "...την ωραιότερη σχολή που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην πόλη..." καθώς και για το ότι "...το flamenco βρήκε στην Αθήνα το χώρο που του αξίζει...". Σήμερα ασχολείται κυρίως με την κατασκευή βιοκλιματικών κτηρίων. 

Το 1998 μετονομάζει τη σχολή χορού σε "ARROYO NUEVO", όταν δασκάλα της σχολής αναλαμβάνει η Βικτώρια Κόκκιζα που έως το 2017 θα αποτελέσει τη βασική του συνεργάτη. Την ίδια χρονιά ξεκινάει ένα κύκλο μαθημάτων στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Κρήτη, όπου διδάσκει για τέσσερα συναπτά έτη στο Ηράκλειο και το Ρέθυμνο, έως ότου οι πρώτοι μαθητές του να μπορέσουν να αναλάβουν το ρόλο του δασκάλου.

Το 2000 συστήνει μαζί με τους συνεργάτες του Βικτώρια Κόκκιζα και Roland Hoffmann, μια νέα, πιο δυναμική μορφή του μουσικοχορευτικού συγκροτήματος "ARROYO NUEVO" και παρουσιάζει παραστάσεις που γνωρίζουν μεγάλη επιτυχία:

Το 2000 σκηνοθετεί και χορεύει στην παράσταση "CUERPO Y ALMA", στα θέατρα "ΙΛΙΣΙΑ" στην Αθήνα και "ASTORIA" στο Ηράκλειο. Στην παράσταση συμμετέχουν μεγάλα ονόματα μουσικών και τραγουδιστών από το διεθνή χώρο.

Το 2002, χορογραφεί και χορεύει στην παράσταση "VIENTO DEL SUR" στο ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ "Ν. ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ" στο Ηράκλειο και στο θέατρο "ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΤΑΦΡΟΥ" στα Χανιά, στα πλαίσια των φεστιβάλ των αντίστοιχων Δήμων. Στην παράσταση συμμετέχει η σοπράνο Klaudia Delmer και το κουαρτέτο εγχόρδων "ROMIDO".


Το 2002 με τους ίδιους συνεργάτες, συστήνει την ερασιτεχνική ομάδα του "ARROYO NUEVO", δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε νέους χορευτές να συνεργαστούν με επαγγελματίες μουσικούς και τραγουδιστές.

Το 2002 χορογραφεί για την παράσταση "ARROYO NUEVO -10 Αños" που παρουσιάζεται στο θέατρο "ALTERA PARS".

Το 2003 χορογραφεί για την παράσταση "COLORES DE OTOÑO" που παρουσιάζεται στο θέατρο "ΚΝΩΣΣΟΣ".

Το 2006 χορογραφεί για την παράσταση "ARENA" που παρουσιάζεται στο "ΘΕΑΤΡΟ ALTERA PARS".

Το 2007 χορογραφεί για την παράσταση "ENSAYO" που παρουσιάζεται στο 'ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΘΗΝΑΣ".

Το 2008 χορογραφεί για την παράσταση "VERDE" που παρουσιάζεται στο "ΘΕΑΤΡΟ ΗΒΗ".

Το 2009 χορογραφεί για την παράσταση "CANDELA" που παρουσιάζεται στο "ΘΕΑΤΡΟ ΗΒΗ" και στο "ΘΕΑΤΡΟ ΑΝΤ. ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ".

Το διάστημα 2002-2006 παρακολουθεί μαθήματα υποκριτικής με την Άντζελα Μπρούσκου και το 2004 εμφανίζεται ως ηθοποιός στο ρόλο του Lux με το ΘΕΑΤΡΟ ΔΩΜΑΤΙΟΥ στο «ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ. ΤΟΜΗ» του Albert Ostermaier, σε σκηνοθεσία Άντζελας Μπρούσκου στο ΘΕΑΤΡΟ ΧΟΡΟΡΟΕΣ.

Το 2010 κάνει την κίνηση στο θεατρικό έργο του F.G.Lorca "ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΜΠΕΡΝΑΡΝΤΑ ΑΛΜΠΑ" που ανεβαίνει στο "ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ" σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού.

Το 2011 χορογραφεί και σκηνοθετεί την παράσταση "ΔΕΙΠΝΟ GOURMET?", θεατρική μεταφορά του μυθιστορήματος του Curzio Malaparte "ΤΟ ΔΕΡΜΑ", που ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο "ΘΕΑΤΡΟΝ" του κέντρου πολιτισμού ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ στην Αθήνα, και στο ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ "Ν. ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ" στο Ηράκλειο Κρήτης.

Το 2013 συστήνει ένα νέο χορευτικό σχήμα με τη Εύα Παρασκευοπούλου και την Αλίνα Αναστασιάδη που θα γνωρίσει μεγάλη επιτυχία. Χορογραφεί και σκηνοθετεί την παράσταση "ΔΕΣΠΟΙΝΙΣ ΤΖΟΥΛΙΑ" του A.Strindberg στο ARROYO NUEVO. Το έργο ανεβαίνει για πρώτη φορά παγκοσμίως σε flamenco και αποσπά 20 εξαιρετικές κριτικές από τον ελληνικό και τον ισπανικό τύπο. Στην παράσταση πρωταγωνιστεί ο ίδιος στο ρόλο του "Ζαν" και επιμελείται τα σκηνικά, τα κοστούμια, τη μουσική και τους φωτισμούς. Μετά από 2 χρόνια επιτυχίας μεταφέρεται στο ΘΕΑΤΡΟ ΑΝΕΣΙΣ όπου παίζεται για 2 ακόμη χρόνια.  

Το 2014 κάνει την κίνηση και τα σκηνικά στο έργο του W. Shakespeare "ΤΟ ΗΜΕΡΩΜΑ ΤΗΣ ΣΤΡΙΓΓΛΑΣ" που ανεβαίνει στο "ΘΕΑΤΡΟΝ" του κέντρου πολιτισμού ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ στην Αθήνα σε σκηνοθεσία Φωτεινής Μπαξεβάνη και μουσική Θάνου Μικρούτσικου.

Το 2014 κάνει τα σκηνικά στις "ΒΑΚΧΕΣ" του Ευριπίδη που ανεβαίνει στην "ΕΠΙΔΑΥΡΟ" και σε άλλα 12 θέατρα της Ελλάδας, σε σκηνοθεσία Άντζελας Μπρούσκου και μουσική Δημήτρη Καμαρωτού.

Το 2014 κάνει τα σκηνικά στα «ΠΙΚΡΑ ΔΑΚΡΥΑ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΦΟΝ ΚΑΝΤ» του R.W.Fassbinder, σε σκηνοθεσία Άντζελας Μπρούσκου για το ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ. Την ίδια θεατρική περίοδο κάνει τα σκηνικά και τα κοστούμια στο «ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ Ο ΠΟΘΟΣ» του Τ. Williams, σε  σκηνοθεσία Levan Tsuladze στο ΘΕΑΤΡΟ ΑΝΕΣΙΣ.

Το 2015 κάνει τα σκηνικά στο «ΕΓΚΛΗΜΑ & ΤΙΜΩΡΙΑ» του F. Dostoevsky, σε σκηνοθεσία Levan Tsuladze στο ΘΕΑΤΡΟ ΑΝΕΣΙΣ (2ο βραβείο σκηνογραφίας αθηνοράματος 2016).

Το 2015 χορογραφεί και σκηνοθετεί την παράσταση «ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ» του H.Müller, βασισμένο στις Επικίνδυνες Σχέσεις του Laclos, στο ARROYO NUEVO. Το έργο ανεβαίνει για πρώτη φορά παγκοσμίως σε flamenco με εξαιρετικές κριτικές. Στην παράσταση πρωταγωνιστεί ο ίδιος στο ρόλο του "Βαλμόν" και επιμελείται τα σκηνικά, τα κοστούμια, τη μουσική και τους φωτισμούς. Η παράσταση παίζεται για 2 συναπτά έτη.

Το 2017 κάνει τα σκηνικά στον «ΑΜΛΕΤ» του W. Shakespeare, σε σκηνοθεσία Levan Tsuladze και στο «ΣΤΡΙΨΙΜΟ ΤΗΣ ΒΙΔΑΣ» του H. James και «ΘΕΙΟ ΒΑΝΙΑ» του A. Chekhov, σε σκηνοθεσία Δ. Παπαδόπουλου στο ΘΕΑΤΡΟ ΑΝΕΣΙΣ. Τον επόμενο χρόνο στο «ΝΤΑ» του H. Leonard στο ΚΘΒΕ, σε σκηνοθεσία Δ. Παπαδόπουλου.

Το 2018 χορογραφεί και σκηνοθετεί την παράσταση «ΣΑΛΩΜΗ» του Oscar Wilde στο ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ, σκηνή ΡΕΞ - Μ. ΚΟΤΟΠΟΥΛΗ. Στην παράσταση πρωταγωνιστεί ο ίδιος στο ρόλο του "Ηρώδη" και επιμελείται τα σκηνικά και τα κοστούμια.

Το 2018 εμφανίζεται ως ηθοποιός στο ρόλο του "γιατρού Konte" στο «ΑΓΓΕΛΟΣ ΕΞΟΛΟΘΡΕΥΤΗΣ» του Luis Buñuel σε σκηνοθεσία Άντζελας Μπρούσκου στο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΗΝΩΝ - ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260.